*Map Window Geocoding

Questions regarding use of any Version of Family Historian. Please ensure you have set your Version of Family Historian in your Profile
Post Reply
User avatar
Ron Melby
Superstar
Posts: 383
Joined: 15 Nov 2016 15:40
Family Historian: V6.2

Map Window Geocoding

Post by Ron Melby » 05 Aug 2019 16:22

regarding the map window, I think I have around 1600 places, it did perhaps 3/4 of them before I got a server busy....(I am betting it was limit exceeded) does anyone have a feel for how long before you can go again, last two days its been server busy immediate.
FH V.6.2.7 Win 7 64 bit

User avatar
tatewise
Megastar
Posts: 16203
Joined: 25 May 2010 11:00
Family Historian: V6.2
Location: Torbay, Devon, UK
Contact:

Re: Map Window Geocoding

Post by tatewise » 05 Aug 2019 17:21

Since this is a new topic I have started a new thread, but it has been extensively discussed before.
See Geocoding stopped - almost all the time (16609).
See Knowledge Base > Workspace 8: Map Window.
Mike Tate ~ researching the Tate and Scott family history ~ tatewise ancestry

User avatar
Ron Melby
Superstar
Posts: 383
Joined: 15 Nov 2016 15:40
Family Historian: V6.2

Re: Map Window Geocoding

Post by Ron Melby » 10 Aug 2019 21:42

it has issues...and I mean issues

CAN
NOR
ENG.
that is, I know it happened in norway, just not where those sorts of things put me in the middle of africa, when I would rather they put me in the middle of their country respectivley, and things it cant decode correctly show up any old place, I have records from UK, GBR in CT and MN for example, have not found all issues, but there are plenty to find...

I probably need the table from Map Life Facts, and translate it to the @PLAC record, no idea where to start yet....

dont know how to read mikes tables yet, dont know how to convert from decimal to deg and so on. nor how to read and rewrite the @PLAC records.
FH V.6.2.7 Win 7 64 bit

Gowermick
Megastar
Posts: 724
Joined: 13 Oct 2015 07:22
Family Historian: V6.2
Location: Swansea

Re: Map Window Geocoding

Post by Gowermick » 11 Aug 2019 05:24

Ron,
Are you aware that you can actually drag and drop any place name directly on to the map, and it will geocode for you? When geocoding goes drastically wrong and places marker in another country, rather than drag and drop the marker to the correct place, I just drag and drop the place name from the list. Doing it that way, I can expand the map as much as I need to show correct location before dropping name.
Mike Loney

Using FH 6.2.7, with CC 6.7.37 Windows 10.0.14393 Build14393, LibreOffice 6.1.4.1(x64), Firefox 67.0.1(64Bit) & Thunderbird 60.7.0
Website http://www.loney.tribalpages.com
http://www.mickloney.tribalpages.com

User avatar
Jane
Site Admin
Posts: 7676
Joined: 01 Nov 2002 15:00
Family Historian: V6.2
Location: Somerset, England
Contact:

Re: Map Window Geocoding

Post by Jane » 11 Aug 2019 08:44

In general the Geocode likes real place names, so CANADA, NORWAY, UNITED KINGDOM will work correctly, but unless you use the official 2 letter codes, other short values won't, if you want to keep your custom values, use the Standardised Place name field to put in the proper country name.
Jane
My Family History : My Photography "Knowledge is knowing that a tomato is a fruit. Wisdom is not putting it in a fruit salad."

User avatar
tatewise
Megastar
Posts: 16203
Joined: 25 May 2010 11:00
Family Historian: V6.2
Location: Torbay, Devon, UK
Contact:

Re: Map Window Geocoding

Post by tatewise » 11 Aug 2019 09:21

I find that the FH Map Window does not geocode either 2-letter nor 3-letter country codes very well.
As Jane says, full country names are better, and to use the Standardized filed to hold modern place names for geocoding.

The Map Life Facts Plugin uses the Google Geocoding Service that does recognise 3-letter country codes and many other short codes as explained in Knowledge Base > Map Life Facts ~ Smart Geocoding.
However, the Google Geocoding Service now requires you to jump through hoops to register a credit card, even though it can be set up to never involve any charges. I have been using it for years and every month get an invoice for £0.00.
See Knowledge Base > Manage API Key.
The Plugin can be customised to automatically synchronise with your Place Records.
See Knowledge Base > How can V6 Place Records be synchronised with Plugin Locations?
Mike Tate ~ researching the Tate and Scott family history ~ tatewise ancestry

User avatar
Ron Melby
Superstar
Posts: 383
Joined: 15 Nov 2016 15:40
Family Historian: V6.2

Re: Map Window Geocoding

Post by Ron Melby » 12 Aug 2019 00:33

I am doing the place records from map life facts.

2 things, I believe I have updated the MLF against the store some time ago. (do not count me sure of this)

the api key was empty.
it still doesnt take my api key.

I have manually re-entered it into the dat file, and it is humming along.
FH V.6.2.7 Win 7 64 bit

Post Reply